× Kezdőlap Csatornák Előadók Hasznos Névjegy Kapcsolat Extrák
NEW WAVE RADIO
Technikai információkNincs kapcsolat a névnapszerverrel! Kérem, kattintson a böngészőjén a frissítés gombra. Ha ez sem hozza helyre a hibát, lépjen kapcsolatba az weboldal készítőjével, vagy kattintson ide
☰ Menü

Hasznos - Lejátszó

Manapság már mindenkinek lehet internetes rádiója és még csak programozási tudás se szükséges hozzá. Ezek sugárzására több lehetőség is van. Én most megosztok néhányat, amit jómagam is kipróbáltam és garantáltan működik. Mindegyiknek van előnye és hátránya is egyaránt melyekre a leírás alatt külön ki fogok térni. A gyakorlást részletes leírás és videó is segíti.

Sok sikert mindenkinek.

A cikk azzal a céllal jött létre, hogy azoknak a kezdő rádiókedvelőknek, mint Én is vagyok, egyszerű útmutatást adjon online rádió készítéséhez. Ahhoz képest, hogy milyen pofonegyszerű megoldást fogok most leírni, elég sok időbe telt mire egy működőképes saját online rádiót összehoztam. Az interneten rengeteg leírás, valamint online videó található, melyek lépésről lépésre írják le a készítés menetét. Ezek általában olyan linkre hivatkoznak melyek, már régen nem léteznek vagy csak olyan rádió elkészítését tették lehetővé, melyek úgymond belső hálózatról, otthonról lehet hallgatni. Ezeket a hibákat kiküszöbölve a leírás során használt programokat a weboldal tárhelyén közvetlen tárolom annak érdekében, hogy akár 1 év múlva is letölthetők legyenek.

Online rádiózáshoz szükséges programok telepítése

Winamp telepítése

Először is azt a programot kell telepítenünk, mely a zenéket fogja játszani a rádiónkban. Ez a program a winamp, mely több mint 15 éve az egyik legnépszerűbb multimédiás lejátszó program. A letöltéshez kattintsunk a következő linkre -> winamp5666_full_all.exe

 1. Első lépésben kattintsunk a letöltött program telepítőjére. Ekkor elindul a telepítő és első lépésben a program nyelvét kell kiválasztanunk.
  A választás után kattintsunk az OK gombra.

 2. A második lépésben csak egy kis listát kapunk arról, hogy milyen lehetőségeink lesznek a program használatakor. Nyomjunk a tovább gombra.

 3. Harmadik lépésben az általános szerződési feltételeket olvashatjuk. Kattintsunk az Elfogadom gombra.

 4. Negyedik ablakban azt adhatjuk meg, hogy a későbbi rádiós zenék lejátszásához szükséges winampot hova telepítsük.

 5. Ötödik lépésben azoknak a kiegészítőknek a listáját láthatjuk, melyek a winamp mellé feltelepülnek. Kivéve, ha mi kivesszük a checkboxokból a pipát. Kattintsunk a Tovább gombra.

 6. Hatodik képernyő ablakban azt adhatjuk meg, hogy a lejátszónk milyen helyekről érhető el. Kattintsunk a Telepítés gombra.

 7. Hetedik lépésben a telepítést követően kiválaszthatjuk, hogy milyen kinézete legyen a lejátszónak. Lépjünk a következő lépésre a Tovább gombbal.

 8. A telepítés utolsó lépésében azt adhatjuk meg, hogy milyen fájlok esetén induljon el automatikusan a winamp. Válasszuk a Befejezést.

 9. Az 1-es ábra kilencedik lépésében láthatjuk az indító képernyőjét a winampnak. A kis ablakban pipáljuk be azt, hogy Ne jelenjen meg a továbbiakban ez az üzenet. Majd válasszuk a Bezárás gombot.

 10. Már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy kedvenc zenéinket hallgathassuk. Ehhez kattintsunk a bal felső sarokban a Fálj menüpontra, majd a lenyíló menüben válasszuk a Mappa megnyitás menüpontot. Az itt megnyíló ablakban válasszuk ki azt a könyvtárat, melyben kedvenc rádióban is megszólaló zenéink vannak.

Ezzel a lépéssorral sajnos még csak a harmadánál járunk annak a folyamatnak, hogy saját rádiónk lehessen. A következőkben annak a kiegészítőnek a telepítését mutatom be, mely összeköti majd a winampot a rádiós szerverrel.

Shoutcast DSP telepítése

A telepítés elkezdéséhez először töltsük le az alábbi programot -> shoutcast-dsp-2-3-3-windows.exe
 1. Első lépésként duplán kattintsunk a letöltött fájlra, melyet követően a telepítés varázsló üdvözöl minket. Menjünk a Next gombra.

 2. Következő lépésben el kell fogadnunk az I Agree gombbal a felhasználási feltételeket.

 3. Harmadik lépésben azt adhatjuk meg, hogy hova kerüljön telepítésre a plugin. A varázsló automatikusan a winamp telepítési könyvtárát ajánlja fel.
  Kattintsunk a Next gombra.

 4. Ezután láthatjuk a pluszban feltelepülő kiegészítések listáját. Itt maximum a dokumentáció kerülhet fel pluszban.

 5. Utolsó lépésben pedig a telepítés befejezése ablak fogad minket. Válasszuk a Finish gombot.

 6. Ezek után automatikusan elindul a winamp és vele a SHOUTcast Source ablak is.

Az ablakban olyan dolgokat kell megadnunk, mint Server Address, Port, Password stb. Ahhoz, hogy ezeket megtudjuk adni, szükségünk van egy rádiós szerverre, amihez tudunk csatlakozni.

Listen2MyRadio regisztráció

Amit Én most ajánlani fogok az a Listen2MyRadio ingyenes szolgáltatása. Jelenleg úgy érzem, hogy ez minden kezdő rádiósnak elegendő lehet. Ami számomra meglepő, hogy 5000 hallgatót is fogadhatunk. Jelenleg a magyar rádiós berkekben kevés rádió mondhatja el magáról, hogy ennyi online rádióhallgatója van.

 1. Először is keressük fel az alábbi oldalt -> http://www.listen2myradio.com

 2. Keressük meg a SING UP FOR FREE ACCOUNT gombot, vagy kattintsunk ide (ez az egyszerűbb megoldás!), melyen keresztül a regisztrációs formra kerülünk. Itt adjuk meg adatainkat, majd a CREATE MY ACCOUNT gombra kattintva fejezzük be a regisztrációnkat. Ezek utána megadott e-mail címre kapunk egy aktiváló linket. Erre kattintva tudjuk aktiválni regisztrált fiókunkat. Ha erre rákattintottunk akkor ezek után próbáljunk meg belépni az oldalra.

 3. Ha beléptünk, akkor a 3. ábrán a második képkockán lévő kép fogad bennünket. Kattintsunk a "press here to install: here" linkre.

 4. A következő lépésben meg kell adnunk a rádió főbb adatait. Így például a címet, a leírást és ami a legfontosabb a "brodcaster password"-öt.

 5. Ezeket ha megadtuk és sikeresen elmentette a rendszer, akkor a következő oldalon újra a Press Here linkre kattintsunk.

 6. A következő oldalon azt tudjuk kiválasztani, hogy a rádiós szerverünk mely országban legyen. Én az UK-s szervert választottam.

 7. Ezután egy átvezető oldalra jutunk, ahol a piros Radio Details linkre kattintva juthatunk el arra az oldalra, ami a szerver adatait tartalmazza.

Shoutcast DSP beállítása

Ez a lépés az utolsó nagy lépés, melynek során a DSP plugin kerül beállításra, mely azért felel, hogy a lejátszónk és a rádiós szerver kapcsolatban legyen. Ha véletlen bezártuk volna a winampont és ezzel bezárult volna a DSP ablaka is, akkor a winamp indítását követően a winapmban az ablak tetején a Beállítások menüpont / Beállítások / Bővítmények / DSP/Effekt és ezen belül a Nullsoft SHOUTcast Source DSP v.2.3.3 lehetőséget keressük, majd a konfigurálás gombot nyomjuk le.

 1. A korábban regisztrált listen2MyRadio fiókunkban menjünk ide -> Fiókadatok

 2. Itt az oldal közepén találjuk az IP, PORT, Streaming password értékeket.

 3. Ha megvannak a keresett adatok, akkor a 4. ábra 1-es képhez hasonlóan a DSP plugn ablakban meg kell adnunk a Server Address-t, melyhez az IP-t kell írni. Porthoz, a PORT értékét. Passwordhoz a Streaming password után taláható értéket kell írnunk.

 4. Ezután kattintsunk a Directory fülre. Itt megadhatjuk, hogy a rádió szerver státusz oldalon milyen weboldal cím jelenjen meg, és mi legyen a Stream címe.

 5. A következő fül az Encoder, melyen beállíthatjuk, hogy milyen minőségben szóljon rádiónk és milyen kódolással legyen továbbítva. Itt mindenképpen válaszuk MP3 Encoder-t.

 6. Ezután menjünk a Titles fülre, melyben azt tudjuk megadni, hogy a rádió státusz oldalon mi jelenjen meg az Current Song mezőben. Maradhat az alapbeállítás, vagyis, hogy a winamp aktuálisan játszott számának címét jelenítse meg.

 7. Ha ezeket megadtuk, akkor kattintsunk a Connect gombra. Ha sikeresen elindult az adatforgalom, akkor Sent feliratban folyamatosan nőni fog az elküldött adatmennyiség.

 8. A 4. ábra 5-ös képrészleten pedig azt tudjuk beállítani, hogy a rádiónk mely forrásból szóljon. Alapból a winamp van megadva. Azonban ha például mikrofont is használunk, akkor válaszuk a soundcard lehetőséget. Ezzel akár pl ha kedvenc számaink csak youtube-on vannak meg, akkor a youtube-ot elindítva a rádióban is azok a számok fognak szólni.

Kérdezhetnénk, hogy hol tudjuk hallgatni a rádiónkat?! Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először menjünk vissza a Fiókadatokba a listen2myradio oldalon. Ott pedig keressük meg a következő szöveget "D.N.A.S panel of your radio here". Itt kattintsunk a "here" linkre. Ekkor átkerülünk a rádió szerver státusz oldalára. Itt a felső sorban látható a LISTEN menüpont. Itt a felső sorban látható a LISTEN menüpont. Töltsük le listen.pls fájlt és mentsük el vagy küldjük tovább ismerőseinknek. Ennek a fájlnak a megnyitásával van lehetőség a rádió hallgatására. Ezen az oldalon még láthatjuk, hogy jelenleg hány felhasználó hallgatja rádiónkat. Mióta megy egyhuzamban a rádiónk. Mi a rádió címe, valamint mi az aktuálisan játszott rádió sláger címe.

Remélem leírásom hasznos lesz mások számára is. Ha igény mutatkozik rá videóval is bővítem a leírást. Ha bármilyen hibát, akár tartalmit, akár formait találsz vagy csak valami plusz hasznos információd van, akkor kérlek jelezd a kapcsolat oldalon!

Megjegyzés: ez a leírás egy régebbi Listen2MyRadio verzióhoz készült, de a lényege ugyanaz.


További információért forduljon az oldal tulajdonosához: New Wave Radio , vagy az oldal készítőjéhez: MComp Software.

Készítsünk saját webrádiót ingyen. Három programra lesz szükségünk. Egy szerver programra, egy sugárzó programra (ami egy Winamp bővítmény) és a Winampra.

Telepítsük a Winamp bővítményt, amit letölthettek az alábbi linkek valamelyikéről:

(bármelyik verzió megfelel, de ajánlom a legújabbat!)

Valamint a Szerver programot:

Persze szükséges az Internet Rádiózáshoz egy tűzfal. Ajánlott a Sygate Personal Firewall 5.6.2808 (ingyenes), ami letölthető innen.

Telepítsük fel a plugint és a szerver programot, majd jöhet a beállítás...

Szerver program nézet:


Shoutcast dsp bővítmény nézet:

  

Ha megvan minden, akkor neki is állhatunk. Ne feledjük, hogy a tűzfalat be kell kapcsolni. Mert ha ezt nem tesszük meg, akkor bekaphat a gépünk egy két szép vírust.

 1. lépés: Indítsuk el a Winamp-ot.
 2. lépés: Indítsuk a Shoutcast szerver progit.
 3. lépés: Indítsuk el a Shoutcast dsp programot, amit a Winamp Options - Preferences- DSP Efects menübol érhetünk el.

A következo lépésként be kell állítanunk a Shoutcast DSP programban a dolgainkat, amelyek nélkül nem fog menni a netrádió.

 • Connection: Output Configuration: Addres: Saját IP* címünk, Port: 8000, Password: ezt hagyjuk békén, Encoder: ezt is hagyjuk.
 • Yellowpages: Ezt a menüpontot nem fényképeztem le, mert nagyon egyszeru: ide kell beírni a webrádiónk nevét, és az adatait (ugyanabba a sorba), és itt kell megadni a rádiónk honlapjának a címét, ha van.
 • *= Az IP címünket így tudhatjuk meg: What Is My IP.

  Most a gyári beállítások láthatók: Az Encoder Type beállítás az jó, ha pedig internet kapcsolatunk engedi, akkor pedig az Encoder Settings-ben akár 24-320 kb/s sávszélességgel is mehet az adásunk.

  Az Input Device menüben hagyjuk a Winamp beálítást, azaz a gyári beálítást.

  De ha azt akarjuk, hogy zene közben tudjunk beszélni, akkor állítsuk át az Input fülben a Winamp Recommended opciót a Soundcard input-ra. Ja persze ehhez kell egy mikrofon is.

  Most már megvannak a Technikai beállítások és most már nincs más dolgunk, hogy összerakjunk egy mp3-makból álló zenei listát, amit tetszoleges idoben játszunk le. Beállíthatjuk úgy is, hogy össze vissza játssza le a zenének, vagy sorba. Hallgatottságunkat a következo címen nézhetjük meg: http://saját ip címünk: 8000/index.html

  Itt többek között megnézhetjük az utolsó tíz számot, amit lejátszottunk.

  És egy kis segítség, ha azt írná ki a Shoutcast Source progi, hogy NOT connected, akkor az adress-nél írjuk át az IP címünket a helyes címre, de ez csak a dinamikus IP címekre vonatkozik.

  Írta: Varga László

  Online rádió készítés egyszerűen

  A cikk azzal a céllal jött létre, hogy azoknak a kezdő rádiókedvelőknek, mint Én is vagyok, egyszerű útmutatást adjon online rádió készítéséhez. Ahhoz képest, hogy milyen pofonegyszerű megoldást fogok most leírni, elég sok időbe telt mire egy működőképes saját online rádiót összehoztam. Az interneten rengeteg leírás, valamint online videó található, melyek lépésről lépésre írják le a készítés menetét. Ezek általában olyan linkre hivatkoznak melyek, már régen nem léteznek vagy csak olyan rádió elkészítését tették lehetővé, melyek úgymond belső hálózatról, otthonról lehet hallgatni. Ezeket a hibákat kiküszöbölve a leírás során használt programokat a weboldal tárhelyén közvetlen tárolom annak érdekében, hogy akár 1 év múlva is letölthetők legyenek.

  Online rádiózáshoz szükséges programok telepítése

  Winamp telepítése

  A winamp telepítésének folyamata az 1-es ábrán tekinthető meg. A winamp telepítésének folyamata az 1-es ábrán tekinthető meg. A képekre kattintva az ábrák nagyban is megtekinthetők.

  Először is azt a programot kell telepítenünk, mely a zenéket fogja játszani a rádiónkban. Ez a program a winamp, mely több mint 15 éve az egyik legnépszerűbb multimédiás lejátszó program. A letöltéshez kattintsunk a következő linkre -> winamp5666_full_all.exe

  1. Első lépésben kattintsunk a letöltött program telepítőjére. Ekkor elindul a telepítő és első lépésben a program nyelvét kell kiválasztanunk.
   A választás után kattintsunk az OK gombra.

  2. A második lépésben csak egy kis listát kapunk arról, hogy milyen lehetőségeink lesznek a program használatakor. Nyomjunk a tovább gombra.

  3. Harmadik lépésben az általános szerződési feltételeket olvashatjuk. Kattintsunk az Elfogadom gombra.

  4. Negyedik ablakban azt adhatjuk meg, hogy a későbbi rádiós zenék lejátszásához szükséges winampot hova telepítsük.

  5. Ötödik lépésben azoknak a kiegészítőknek a listáját láthatjuk, melyek a winamp mellé feltelepülnek. Kivéve, ha mi kivesszük a checkboxokból a pipát. Kattintsunk a Tovább gombra.

  6. Hatodik képernyő ablakban azt adhatjuk meg, hogy a lejátszónk milyen helyekről érhető el. Kattintsunk a Telepítés gombra.

  7. Hetedik lépésben a telepítést követően kiválaszthatjuk, hogy milyen kinézete legyen a lejátszónak. Lépjünk a következő lépésre a Tovább gombbal.

  8. A telepítés utolsó lépésében azt adhatjuk meg, hogy milyen fájlok esetén induljon el automatikusan a winamp. Válasszuk a Befejezést.

  9. Az 1-es ábra kilencedik lépésében láthatjuk az indító képernyőjét a winampnak. A kis ablakban pipáljuk be azt, hogy Ne jelenjen meg a továbbiakban ez az üzenet. Majd válasszuk a Bezárás gombot.

  10. Már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy kedvenc zenéinket hallgathassuk. Ehhez kattintsunk a bal felső sarokban a Fálj menüpontra, majd a lenyíló menüben válasszuk a Mappa megnyitás menüpontot. Az itt megnyíló ablakban válasszuk ki azt a könyvtárat, melyben kedvenc rádióban is megszólaló zenéink vannak.

  Ezzel a lépéssorral sajnos még csak a harmadánál járunk annak a folyamatnak, hogy saját rádiónk lehessen. A következőkben annak a kiegészítőnek a telepítését mutatom be, mely összeköti majd a winampot a rádiós szerverrel.

  Shoutcast DSP telepítése

  A telepítés elkezdéséhez először töltsük le az alábbi programot -> shoutcast-dsp-2-3-3-windows.exe

  1. Első lépésként duplán kattintsunk a letöltött fájlra, melyet követően a telepítés varázsló üdvözöl minket. Menjünk a Next gombra.

  2. Következő lépésben el kell fogadnunk az I Agree gombbal a felhasználási feltételeket.

  3. Harmadik lépésben azt adhatjuk meg, hogy hova kerüljön telepítésre a plugin. A varázsló automatikusan a winamp telepítési könyvtárát ajánlja fel.
   Kattintsunk a Next gombra.

  4. Ezután láthatjuk a pluszban feltelepülő kiegészítések listáját. Itt maximum a dokumentáció kerülhet fel pluszban.

  5. Utolsó lépésben pedig a telepítés befejezése ablak fogad minket. Válasszuk a Finish gombot.

  6. Ezek után automatikusan elindul a winamp és vele a SHOUTcast Source ablak is.

  Az ablakban olyan dolgokat kell megadnunk mint, Server Address, Port, Password stb. Ahhoz, hogy ezeket megtudjuk adni, szükségünk van egy rádiós szerverre, amihez tudunk csatlakozni.

  MyRadioStream regisztráció

  Amit én most ajánlani fogok az a MyRadioStream ingyenes szolgáltatása. Jelenleg úgy érzem, hogy ez minden kezdő rádiósnak elegendő lehet némi kompromisszum fejében. Természetesen van fizető verzió is, melyben ezeket a korlátozásokat feloldják elég kedvező havidíjért cserében.

  Amit biztosítanak ingyen:

  1. 24 órás non-stop stream lehetőség

  2. Maximum 200 hallgatót egy időben

  3. Maximum 128 kbps feltöltési sebességet

  4. Maximum 2000 GB adatforgalmat egy hónapban

  5. A rádiót saját oldalba is be lehet ágyazni

  6. Mobilon keresztül nem hallgatható

  Az előbb említett információkat a 3. ábra 1-es képen lehet megtekinteni.

  Kezdjünk bele a regisztrációba!

  1. Először is keressük fel az alábbi oldalt: http://myradiostream.com.

  2. Keressük meg az oldal jobb felső részében a "Register Free"-t, melyre kattintva megjelenik a regisztrációs űrlap. Itt adjuk meg adatainkat, majd a "Register" gombra kattintva fejezzük be a regisztrációnkat. Ezek utána megadott e-mail címre kapunk egy aktiváló linket, valószínű a SPAM mappába fog kerülni. Erre kattintva tudjuk aktiválni regisztrált fiókunkat. Ha erre rákattintottunk akkor ezek után próbáljunk meg belépni az oldalra.

  3. Ha beléptünk, akkor a lenti ábrán az 5. képkockán lévő kép fogad bennünket.

  4. Itt lévő űrlapon adjuk meg a rádió nevét, kategóriáját, nyelvét, valamint egy kis leírást, hogy a hallgatók kedvet kaphassanak hozzá. Ezután kattintsunk a "Save Changes" gombra.

  5. Ekkor átkerülünk a profil oldalra, ahol minden fontos információ megtalálható ahhoz, hogy a rádiós szerverünket majd elindíthassuk.

  6. Jelenleg szerverünk offline állapotban van, ezért utolsó lépésként kattintsunk a zöld "Start Server" gombra. Ezt a 3. ábrán az utolsó, 6-os képen láthatjuk.

  7. Fontos, hogy a szerver online állapotban legyen, mert különben nem fogunk tudni csatlakozni!
  myradiostream regisztráció

  Shoutcast DSP beállítása

  Ez a lépés az utolsó nagy lépés, melynek során a DSP plugin kerül beállításra, mely azért felel, hogy a lejátszónk és a rádiós szerver kapcsolatban legyen. Ha véletlen bezártuk volna a winampot és ezzel bezárult volna a DSP ablaka is, akkor a winamp indítását követően a winampban az ablak tetején a Beállítások menüpont / Beállítások / Bővítmények / DSP/Effekt és ezen belül a Nullsoft SHOUTcast Source DSP v.2.3.3 lehetőséget keressük, majd a konfigurálás gombot nyomjuk le.

  1. A korábban regisztrált MyRadioStream fiókunkban menjünk ide: Fiókadatok.

  2. Tekerjünk le a "Server Settings" részig és itt találjuk a Server Addresst, melyet az IP részhez kell majd írni. Ezen kívül itt van még a PORT, valamint a Streaming password érték.

  3. Ha megvannak a keresett adatok, akkor a lenti ábra 1-es képhez hasonlóan a DSP plugin ablakban meg kell adnunk a Server Address-t, melyhez az IP-t kell írni. Porthoz, a PORT értékét. Passwordhoz a Streaming password után található értéket kell írnunk.

  4. Ezután kattintsunk a Directory fülre. Itt megadhatjuk, hogy a rádió szerver státusz oldalon milyen weboldal cím jelenjen meg, és mi legyen a Stream címe.

  5. A következő fül az Encoder, melyen beállíthatjuk, hogy milyen minőségben szóljon rádiónk és milyen kódolással legyen továbbítva. Itt mindenképpen válasszuk az MP3 Encoder-t.

  6. Ezután menjünk a Titles fülre, melyben azt tudjuk megadni, hogy a rádió státusz oldalon mi jelenjen meg a Current Song mezőben. Maradhat az alapbeállítás vagyis, hogy a winamp aktuálisan játszott számának címét jelenítse meg.

  7. Ha ezeket megadtuk, akkor kattintsunk a Connect gombra. Ha sikeresen elindult az adatforgalom, akkor Sent feliratban folyamatosan nőni fog az elküldött adatmennyiség.

  8. A lenti ábra 5-ös képrészletén pedig azt tudjuk beállítani, hogy a rádiónk mely forrásból szóljon. Alapból a winamp van megadva. Azonban, ha például mikrofont is használunk, akkor válasszuk a soundcard lehetőséget. Ezzel akár pl ha kedvenc számaink csak youtube-on vannak meg, akkor a youtube-ot elindítva a rádióban is azok a számok fognak szólni.

  Kérdezhetnénk, hogy hol tudjuk hallgatni a rádiónkat?! Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először menjünk vissza a myradiostream oldalra. Ott pedig keressük meg a következő részt "Stream URLs". Itt kattintsunk a "Custom URL" linkre. Ekkor átkerülünk arra az oldalra, ahol már akár hallgathatjuk is rádiónkat. A "Stream URLs" részben van még egy "SHOUTcast DNAS" link, melyre kattintva a szerver státusz oldalára kerülünk ahol láthatjuk, hogy milyen szám szól vagy, hogy mennyien is hallgatják most a rádiónk.

  dps beállítása

  Milyen jogi feltételeknek kell megfelelni egy online rádió indítása során?

  Mivel nincs nagy tapasztalatom benne, így csak egy útmutatást tudok adni. Ami biztos, hogy egy online rádió üzemeltetését több szervezetnek, hatóságnak kell bejelenteni. Először is be kell jelenteni az NMHH-hoz, melynek egy egyszeri díja is van, ami pár ezer forint. Továbbá szerződni kell az Artisjus-val, valamint a MAHASZ-val. Itt már elég "komoly" kis havidíjjal kell számolni. Ami nagyjából azt jelenti, hogy a két szervezetenek havonta kell kb 10-10 ezer forint jogdíjat fizetni attól függetlenül, hogy van-e bevételünk. Ha van reklámbevételünk, akkor pluszba ebből valamennyi százalékot még fizetnünk kell. Ha online rádió indításába fognál, akkor érdemes információt gyűjteni a szervezetek weboldalán, valamint érdemes e-mailben, valamint telefonon is érdeklődni.

  Remélem leírásom hasznos lesz mások számára is. Ha igény mutatkozik rá videóval is bővítem a leírást. Ha bármilyen hibát, akár tartalmit, akár formait találsz vagy csak valami plusz hasznos információd van, akkor kérlek jelezd a kapcsolat oldalon!

  Forrás: MyOnlineRadio

   

  Online rádió készítés - Radionomy

  A Radionomy talán az egyik legjobb, viszont a legszigorúbb feltételekkel rendelkező (melyeket azonban kis odafigyeléssel és kevés angol nyelvtudással könnyű betartani) stream szerver.

  Az ingyenes regisztráció is számos funkciót biztosít.

  A regisztrációhoz nyissuk meg a Radionomy weboldalát, vagy kattintsunk ide.

  Látható, hogy a regisztráció igen egyszerű, néhány adat megadása után már kész is. Email-ben egy aktiváló linket fogunk kapni, melyre rákkatitntva bejelentkeztet az oldal. Ha ez nem törkénne meg, akkor ide kattintva megtehetjük.

  Bejelentkezéskor a profil oldal jelenik meg amit szerkeszthetünk kedvünkre, illetve a felhasználói adatokat módosíthatjuk.

  A jobb felső sarokban, a profil név mellett található a Radiomanager gomb. Kattintsunk rá.

  Az oldal egyik legfontosabb részéhez érkeztünk el, melyet nem ajánlott figyelmen kívül hagyni. Egy emlékeztető, vagy inkább figyelmeztetés a felhasználási feltételekre. Bármelyik elmulasztása a rádió törléséhez vezethet.

  Emlékeztető: a rádióállomás gyártó egyetért azzal, hogy a programozás során:

  • ugyanazon albumból legfeljebb 3 zeneszámot lehet továbbítani ugyanarra a hallgatóra egy 3 órás időtartam alatt (és a zenei darabok közül legfeljebb 2 egymást követő továbbítható 3 órán belül);
  • ugyanazon előadóművésznél legfeljebb 4 zeneszámot lehet küldeni ugyanarra a hallgatóra egy 3 órás időtartam alatt (és ugyanazon előadóművész 3-nál több zeneszámot nem továbbíthat egymás után 3 órán belül).

  Olvassa el a rádiókészítő egyezményt.

  Nagyjából így néz ki magyarra fordítva!

  Rádióállomás készítése

  Amint a lenti ábra is mutatja, a bal felső sarokban, a legördülő menüben kattintsunk a "Create new radio station" gombra, vagy ide. Az alábbi adatokat kell megadni:

  Ha ezzel megvagyunk az oldal alján jelöljük be a "I accept the terms and conditions of the Radio Creators Convention (Elfogadom a Radio Creators Convention feltételeit)" négyzetet és kattintsunk a "Save (Mentés)" gombra. A felhasználói feltételeket fentebb le is lehet tölteni.

  Ne feledjük: minden mezőt kötelező kitölteni a minimum követelmények szerint, beleértve a kép hozzáadását is.

  Sikeresen létrehoztuk az új rádió csatornánkat. Íme:

  Itt lehet a csatorna beállításait módosítani.

  1. Information (Információ) - Azokat az információkat mutatja meg, amiket a rádió készítésénél adtunk meg. Ha a logó melletti linkre kattintunk, új ablakban már hallgatható is a rádió. (Alapértelmezett esetben a Radionomy-nak van egy saját beállított rádiója minden műfajhoz. Amíg nem töltünk fel zenéket és állítjuk be a műsorszórást, addig ez az alapértelmezett rádió fog szolni.)

  2. Technical Info (Technikai információ) - A rádió biztonsági beállításai található ezen az oldalon, illetve újra is lehet indítani, ha valami hiba lépne fel a sugárzás közben.

  3. Social Share (Szociális megosztás) - Facebook, illetve Twitter fiók társítása a csatornához.
  4. Csatlakoztathat egy Facebook és / vagy Twitter fiókot a rádióállomáshoz. Ez a link lehetővé teszi, hogy automatikusan generáljon hírcsatornákat a Facebook és / vagy Twitter fiókokhoz a konfigurációból adódóan.
  5. Website (Weboldal) - A Radionomy automatikusan generál egy webcímet a rádióhoz, melyet ezen az oldalon lehet személyre szabni. A webcím módosítása csak prémium tagoknak lehetséges.

  6. Delete (Törlés) - Szerintem ezt mindenki tudja: RÁDIÓ TÖRLÉSE!

  7. Terms And Conditions (Felhasználási feltételek)

  Ezzel a beállítások végére is értünk, jöhet a műsorszórás. A Radionomy azon kevés szolgáltatók közé tartozik (én személy szerint csak ezt az egyet ismerem.), melynek nincs szüksége kliens gépre. A tárhelyet a szolgáltetó biztosítja a stream szerverrel együtt. Nem kell mást tennünk, csak feltölteni a zenéinket a kiszolgálóra, majd elindítani a műsorszórást.

  Na ez már picit bonyolultabb, de hamar bele lehet jönni.

  Kattintsunk a fenti menűsoron a "Planner" gombra, majd az "Audio" gombra. Az alábbi kép jelenik meg:

  Ami egy otthoni felhasználót érdekel, az a bal oldali menűben szereplő "Music" opció. Kattintsunk rá.

  A "No box found" felirat azt jelenti, hogy még nincs "zenedoboz", ezért készíteni kell egyet.
  A jobb felső sarokban lévő "New Box" feliratra kattintva adjuk meg a zenedoboz nevét, majd kattintsunk a jobb szélén lévő "+" jelre. (1.kép)
  A 2.képen látszik, hogy a dobozt máris beillesztette a baloldali "Music" menü alá, ahol most már lehetőség nyílt további box létrehozására.
  Továbbá a jobb oldali sávban külömböző gombok jelentek meg.

  Kattintsunk az "Upload" gombra. A 3-as képen lévő ablak jelenik meg.

  Két féleképpen tudunk zeneszámokat hozzáadni: vagy az "Add Files" gombra kattintva, vagy az úgynevezett "Fogd és húzd" módszerrel. Én az Add Files gombot javasolnám.

  Mielőtt elkezdenénk a fájlok feltöltését figyelmesen olvassuk el az újabb megjegyzést, melyre igencsak nagy figyelmet kell tulajdonítanunk. Nagyjából így néz ki magyarra fordítva:

  A feltöltött fájlokat 48 órán belül érvényesíteni kell.
  Az érvénytelenített fájlok ezután törlődnek.
  A maximális érvénytelenített fájlok száma legfeljebb 25 lehet (Több érvénytelenített zeneszám a rádió törléséhez vezethet).
  A feltölthető fájlok száma egy időben legfeljebb 25 lehet.

  A 4.kép mutatja, ahogy a fájlok beillesztésre kerültek, A "Start Upload" gombra kattintva megkezdődik a feltöltés.

  Sikeres feltöltés esetén az ablak bezárása után az alábbihoz hasonló kép fogadhat minket. Ha a feltöltött fájlok valamelyikénél hiba lép fel, vagy sikertelen a feltöltés, azt vagy menet közben jelzi, vagy a feltöltési ablak bezárása után. Mindenesetre menjünk tovább...

  A következő fül a "Clocks". Kattintsunk rá!
  Előfordulhat, hogy újabb hibaüzenettel talájuk szembe magunkat, amint azt a lenti kép is mutatja. Ezt a figyelmeztetést nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel a leírás elején már szó volt a feltöltési feltételekről. Ez a figyelmeztetés is arra utal.

  A "See Files" gombra kattintva a következő kép tárul elénk.

  Zárjuk be a "Invalid Files" ablakot, majd vigyük a kurzort a hibás fájl felé. A jobb oldalon külömböző gombok jelennek meg:

  Ezek közül kettőt emelnék ki:

  1. Edit - Zeneszám szerkesztése.
  2. A szerkesztésre kattintva hasonló kép fogadhat minket:

   Mindegy mit, de valamit módosítsunk a zeneszám adatain ahhoz, hogy frissíteni lehessen az állapotát. Én biztosra akartam menni, ezért két dolgot is módosítottam. Az egyik,hogy átállítottam a nyelvet Angol-ra. A másik, hogy a stílust Electronic-ra módosítottam. (Természetesen ez a leírás csak egy sablon, akit igazán érdekel a téma, az hamar el tudja sajátítani. Nem feltétlen kell mindent szó szerint venni, amit leírok.)
   Ezek után csak a lenti "Save" gombra kell kattintani a mentéshez.

   A sikeres mentést egy üzenet jelzi, közvetlen a mentés gomb fölött. Ha ezután a "Back" gombra kattintunk láthatjuk, hogy az "Invalid Files" oldalról eltűnt a hibás fájl (lenti kép). Sajnos, ha több hibás fájl van, akkor mindegyikkel külön meg kell ezt, vagy hasonlót csinálni. A lényeg, hogy több dolgot módosítsunk...az a tuti.

  3. Delete - Zeneszám törlése.
  4. Ha nem akarunk bajlódni a hibás fájlok szerkesztésével, akkor nem marad más hátra, mint a zeneszám(ok) törlése. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a "Ctrl" gombot nyomva kiválasztjuk a fájlokat egyesével, majd a törlés gombra kattintunk. Ekkor a fájlok véglegesen törlésre kerülnek.

   Figyelem: az "Unlink" funkció nem egyenlő a törléssel. Az "Unlink" csak a lejátszási listából veszi ki a fájlt, viszont törlésre nem kerül sor. Ez azért fontos, mert ilyenkor a nemkívánatos fájlok (zeneszámok) felesleges helyet foglal(hat)nak el, ezért célszerű a "Delete (Törlés)" opciót (ha van ilyen) használni a fájlok végleges megsemmisítéséhez, felszabadítva ezzel fontos tárhely(ek)et.

  Amint fentebb említettem a következő lépés a "Clocks" fül. Mivel még először járunk itt, az alábbi felirat fogad minket: No clock has been found (nem található óra (időzítő) - első kép).

  Kattintsunk a "Create clock" mezőre és adjunk meg egy nevet az időzítőnek, majd kattintsunk a "+" jelre. Amint a következő ábra mutatja, nálam ez a "24/7", ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájában szól a zene, 7 napon keresztül. Természetesen ezt még lehet fokozni, de ezt mindenkinek a saját fantázájára bízom. Ami fontos, hogy az időzítőt napi szinten lehet variálni, viszont ebbe bele is lehet bonyolódni. Azoknak ajánlom inkább, akik a rádiójukon többfajta stílust szeretnének sugározni, esetlen kívánságműsorral megdobva.

  A következő ábra mutatja, amint az általam létrehozott időzítő a bal oldali sávba (táblázatba) került.

  Az időzítő középen létrehozott egy "Drop a box here (Dobj egy (zene)dobozt ide)" sávot. A jobb oldalon található "Boxes" mezőből fogjuk meg a már létrehozott (Electronic) zenedobozt és húzzuk be középre. Következő kép.

  Következő fül a "Day Templates (Napi sablonok)". Az egyes ábra mutatja, hogy még nincs megadva napi sablon...adjunk meg egyet.
  Amint a 2-es ábra mutatja, nálam a napi sablon neve "Nonstop". A jobb oldalon található "Clocks" sávból húzzuk át az előbb létrehozott "24/7" időzítőt középre. Megjelenik egy ablak (3.kép), ami felajánlja, hogy a napi műsorídőt módosítsuk a kiválasztott időzítőre szabva. Ne módosítsuk, kattintsunk a "Save" gombra. A 4.képen látszik, ahogy az időzítő elhelyezkedik a táblázatban.

  Figyelem: ügyeljünk arra, hogy az általunk feltöltött zenék időtartama meghaladja a 24 órát. Ellenkező esetben a zeneszámok ismétlődni fognak.

  Lépjünk tovább.
  Következő fül a "Planner". Kattintsunk rá!
  Az Online rádiónk egyik legfontosabb részéhez érkeztünk el. Itt tudjuk beállítani, hogy melyik nap milyen zene szóljon (következő kép).

  Korábban már említettem a "Clocks" résznél, hogy egyszerre több időzítőt is létre lehet hozni, amit a "Day Templates" fülön napokra lehet beosztani (erre céloztam, amikor azt írtam, hogy lehet variálni).

  Hogy érthetőbb legyek:

  1. a "Clocks" fülön be lehet állítani, hogy a kiválasztott zenéink mennyi ideig szóljanak (ha a zeneszámok összideje nem éri el a minimumot, akkor ismétlődnek - a minimum idő: 60 perc);
  2. a "Day Templates" fülön pedig, hogy a "Clocks" fülön létrehozott és beillesztett zenéink a nap melyik szakaszában szóljanak;

  Ha több időzített zenénk van, akkor ezen a fülön napi szinten beállíthatjuk, hogy mikor melyik "Day Templates" szóljon. Mivel én most csak egyet készítettem, ezért minden napra ezt illesztem be, amint a lenti képen is látszik.

  Megjegyzés: a narancssárga szöveges mező - ami az oldal tetején látható - megegyezik azzal, amit a leírás elején írtam, a "Radiomanager" résznél.

  Az oldal jobb részén található egy újítás, mely magyarra fordítva nagyjából ezt jelenti:

  Új: a generátor javult. Ez lehetővé teszi, hogy automatikusan kezelje a sávok közötti átmenetet a megadott tempó alapján. Ehhez használhat egy jingle átmeneti dobozt - olvass tovább (angol).

  Alatta az "Activate Transition Check " (Aktiválja az átmeneti ellenőrzést) négyzetet ajánlott bejelölni.

  Teljes "Planner" dokumentum letöltése itt

  Figyelem: ügyeljünk arra, hogy a kezdő nap mindig az aktuális legyen. Máskülönben a lejátszás nem indul el addig, mig el nem éri azt a napot. Ehelyett egy igencsak idegesítő intro fog szólni, melyet a Radionomy szervere generál.

  Ezzel nagyjából készen is vagyunk. Jöhet az ellenörzés.

  A menüsoron válasszuk ki a "Stats" opciót, majd kattintsunk alatta a "Live" menüre (következő kép).

  A bal oldalon van a "Radio stations" oszlop, azon belül pedig az általunk létrehozott rádiók.
  Válasszuk ki azt, amelyiket éppen ellenőrizni szeretnénk. A "0 listeners" azt jeleniti, hogy most éppen nem hallgatja senki, ami nem meglepő, hiszen most készült el.
  A jobb oldalon a "NOW PLAYING" alatt meg azt mutatja, hogy mi szól most éppen (következő kép).

  A "30 days average : 0 Hours / day (30 napos átlag: 0 óra / nap)" meg azt mutatja, hogy az utolsó egy hónap alatt mennyien hallgatták a rádiót, óra/nap felbontásban.

  Most teszteljük élesben is!

  Menjünk vissza a "Settings" menübe, majd a bal oldali sávban válasszuk ki a "Website" menüt. A "Choose the template (Válassza ki a sablont)" alatt a weboldal kinézetét módosíthatjuk. Ha rákattintunk a kiválasztottra, akkor megjelenik az előnézeti kép. Én a feketét választottam ki, mely illik az általam kedvelt stílushoz.

  Ha ezzel is megvagyunk, a "Domain name (Domain név)" bejegyzés alatt található egy link. Kattintsunk rá!

  Egy új ablakban megnyílik a már kész rádiónk.

  Remélem elég részletes leírást adtam. Ha valaki mégsem boldogulna, ide, vagy ide írhat.

  KÉSZ!              

  Generated by MComp Software - Budapest, 2017 - 2018 (Utoljára módosítva: 2018.06.14, 20:41) / További információért kattintson ide, vagy ide